Kennisbank

 1. desinfecteren van portofoons

  Reinigen en desinfecteren van portofoons

  Om de verspreiding van COVID-19 te helpen stoppen, helpt het regelmatig wassen van de handen en het schoonmaken van vaak aangeraakte oppervlakten.

 2. Portofoon vergunning

  Hoe een portofoon vergunning aanvragen?

  Het verkrijgen van een zendvergunning is noodzakelijk om een portofoon professioneel te kunnen en mogen gebruiken. Daarnaast is er een aantal criteria waaraan u dient te voldoen.

 3. LTE Portofoons

  Waarom kiezen voor een 4G/LTE portofoon?

  Met de komst van de 4G/LTE portofoons lijken de portofoons van tegenwoordig steeds meer op een smartphone.

 4. Verschil tussen portofoons en walkie talkies

  Verschil tussen portofoons en walkie talkies?

  Een portofoon is een geavanceerde zender-ontvanger voor professionele gebruikers, zoals bijvoorbeeld politie, brandweer, ambulance, beveiliging, douane of bedrijfshulpverleners.

 5. Hoe werkt een portofoon

  Hoe werkt een portofoon?

  Een portofoon is een professioneel zend-en-ontvangapparaat voor draagbare draadloze communicatie tussen twee of meer personen. De portofoon kan zenden en ontvangen en zo communiceren met andere portofoongebruikers, die op dezelfde frequentie afgestemd staan in een daarvoor gereserveerd stukje frequentieband.

 6. Gebruik van Portofoons

  Hoe gebruikt u een portofoon?

  Het is belangrijk om alvorens de ingebruikname van portofoons, duidelijke afspraken of regels te maken over het portofoongebruik.

 7. Etherdicipline

  Hoe werkt etherdiscipline voor communicatie via portofoons?

  Wanneer men spreekt over etherdiscipline, dan heeft men het over vooraf afgesproken regels betreffende communicatie via portofoons, mobilofoons of via de meldkamer.

 8. Portofoon bereik

  Wat is het bereik van portofoons?

  Het bereik van een portofoon is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan het type portofoon, de zendvergunning en de omgeving. Als eerste is het type portofoon van belang; licentievrije portofoons hebben namelijk

 9. Analoge of digitale portofoons

  Verschil tussen analoge en digitale portofoons?

  Het verschil tussen analoge en digitale portofoons is de manier van verwerking. Door deze andere manier van verwerking bieden digitale portofoons een aantal interessante mogelijkheden.

 10. VHF of UHF portofoons

  Wat is het verschil tussen VHF en UHF portofoons?

  VHF en UHF zijn stukjes frequentieband gereserveerd voor portofoongebruik. De VHF band voor portofoons en mobilofoons loopt van 136 tot 174 MHz en de frequentierange voor UHF loopt van 380 tot 470 MHz.

 11. Zendvermogen van portofoons

  Wat betekent het zendvermogen van een portofoon?

  Het zendvermogen bepaalt het wattage aan vermogen waarmee de portofoon of mobilofoon uitzendt. Hoe hoger het zendvermogen, des te sterker het zendsignaal. De meeste portofoons zijn begrenst tot 4 watt

 12. Verschil tussen portofoon en mobilofoon

  Verschil tussen een portofoon en een mobilofoon?

  Het verschil tussen een portofoon en een mobilofoon is dat de portofoon een draagbare portable variant is en een mobilofoon een vast opgesteld of ingebouwd toestel is. Vaak heeft een mobilofoon een hoger maximaal