Portofoons kopen

Portofoon kopen: welke portofoon moet ik kiezen?

Bij SMELT krijgen we vaak vragen als: voor welke techniek kan ik het beste kiezen? En welk portofoon model past het beste bij mijn situatie? In dit artikel vertellen wij u meer over de verschillende technieken en de meest populaire portofoon modellen.

Vergunningsvrije portofoons

Vergunningsvrije portofoons werken op de vrije 446 MHz band die is vrijgegeven voor communicatie. Dit betekent dat u niet hoeft te betalen voor het gebruik van de frequentie. De vergunningsvrije portofoons zijn direct uit de doos te gebruiken en zijn in de fabriek ingesteld op de juiste kanalen. Door de beperking van het vermogen is het bereik maximaal enkele honderden meters. Het exacte bereik hangt af van de omgeving. Vergunningsvrije portofoons worden over het algemeen gebruikt voor niet-kritische communicatie, zoals in een winkel of tussen consumenten tijdens wintersport. Vergunningsvrije of licentievrije portofoons zijn beschikbaar in twee technieken: de analoge portofoon techniek en de digitale DMR portofoon techniek.

Voor- en nadelen van vergunningsvrije portofoons

 • Vergunningsvrije portofoons zijn goedkoper.
 • Vergunningsvrije portofoons zijn te gebruiken zonder extra licentiekosten.
 • Vergunningsvrije portofoons zijn gemakkelijk af te luisteren.
 • Vergunningsvrije portofoons hebben een beperkt bereik.

Populaire vergunningsvrije portofoons

Vergunningsvrije portofoons zijn dus erg handig als bedrijfscommunicatie, maar komen wel met een aantal beperkingen. Daarom zijn ze niet altijd geschikt. Heeft u een groter bereik nodig? Of wilt u meerdere medewerkers uitrusten met een portofoon? Kijk dan eens naar professionele analoge of digitale portofoon technieken. Zowel voor vergunningsvrije als voor professionele portofoons geven wij u graag een helder en deskundig advies en een passende vrijblijvende offerte voor uw bedrijf. SMELT is al 20+ jaren actief en levert vergunningsvrije portofoons van Motorola, Kenwood, Hytera en Icom voor diverse sectoren. Wilt u weten of vergunningsvrije portofoons geschikt zijn voor uw sector? Hieronder ziet u voor welke sectoren SMELT vergunningsvrije portofoons adviseert.

Vergunningsvrije portofoons zijn toepasbaar voor de volgende sectoren

Analoge portofoons

De analoge techniek wordt al decennialang gebruikt voor communicatie tussen portofoons op grote afstanden. De techniek is toepasbaar voor zowel UHF- als VHF-frequenties. Deze techniek wordt al decennialang gebruikt door diverse portofoon fabrikanten, zoals Motorola, Kenwood, Hytera en Icom. Daardoor zijn analoge portofoons doorgaans goedkoper dan digitale portofoons. U kunt professionele analoge portofoons gebruiken in combinatie met een repeater (versterker). Hiermee vergroot u het netwerk met enkele kilometers. De digitale techniek die enkele jaren geleden is geïntroduceerd, volgt de analoge techniek uiteindelijk op. Digitaal biedt vele verbeteringen ten opzichte van analoog, zoals een groter bereik, langere batterijduur, heldere spraakkwaliteit en een efficiëntere manier om met de frequenties om te gaan. U leest hier meer over onder het kopje digitale portofoons.

Voor- en nadelen van analoge portofoons

 • Analoge portofoons zijn doorgaans goedkoper dan digitale portofoons.
 • Analoge portofoons zijn enkel te gebruiken met een vergunning (licentie voor het gebruiken van de frequentie).
 • Analoge portofoons hebben een beperkte capaciteit ten opzichte van digitale portofoons.

Voor- en nadelen van analoge portofoons

Analoge portofoons bestaan dus al vele jaren. Sinds de introductie van de digitale portofoon worden ze eigenlijk enkel nog gekocht als vervangingsartikel. Uiteraard hebben we diverse analoge portofoons van Motorola, Kenwood, Hytera en Icom in het assortiment. Zodat u nog jaren kunt vertrouwen op uw analoge portofoon installatie. Heeft u analoge portofoons in gebruik en wilt u graag migreren naar digitale portofoons? SMELT heeft hier veel ervaring mee, vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Heeft u nog geen analoge portofoons in gebruik en wilt u weten of wij analoge portofoons voor uw sector adviseren? Bekijk hieronder de lijst met geschikte sectoren voor analoge portofoons.

Analoge portofoons zijn toepasbaar voor de volgende sectoren

Digitale portofoons

Digitale portofoons zijn de laatste jaren in een flinke opmars. Een groot voordeel is dat de meeste digitale portofoon modellen ook in te zetten zijn als analoge portofoons. Daarnaast is de portofoon techniek met de digitalisering geoptimaliseerd. De geluidskwaliteit van een digitale portofoon is helder en duidelijk. De batterijduur is langer. Ook kunt u met een digitale portofoon gelijktijdig twee gesprekken voeren. Zo creëert u zonder extra kosten meer capaciteit dan mogelijk is met een analoge portofoon. Doordat een digitale portofoon gebruikmaakt van de laatste digitale innovaties, kunt u deze zeer gemakkelijk integreren in andere bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan een directe koppeling met uw brandmeldcentrale of gebouwbeheersysteem.

Voor- en nadelen van digitale portofoons

 • Digitale portofoons hebben een heldere spraakkwaliteit.
 • Digitale portofoon hebben een groter bereik.
 • Digitale portofoons zijn makkelijk te integreren in andere bedrijfsprocessen.
 • Digitale portofoons zijn doorgaans duurder in aanschaf.

Populaire digitale portofoons

Meerdere digitale standaarden

Er zijn verschillende soorten digitale portofoons. Eén daarvan wordt al jaren gebruikt door onze overheid: het C2000 netwerk is gebouwd op de digitale portofoon standaard TETRA. Deze techniek is destijds specifiek ontwikkeld voor missiekritische communicatie voor defensie, brandweer, ambulance en politie. Naast de overheid, vindt u TETRA portofoons tegenwoordig ook in de industrie. De directe opvolger van de analoge portofoon techniek is DMR. Dit is net als TETRA een Europese standaard voor communicatie. Waar TETRA portofoons een hoge aanschafwaarde hebben, zijn DMR portofoons een stuk goedkoper. DMR portofoons hebben een soortgelijk prijskaartje als analoge portofoons.

Digitale portofoons zijn toepasbaar voor de volgende sectoren

TETRA portofoons zijn toepasbaar voor de volgende sectoren

Het aanschaffen van de juiste portofoon is niet altijd eenvoudig. SMELT portofoons helpt u graag bij het vinden van de juiste producten voor uw oplossing. U kunt bij ons niet alleen terecht voor het kopen van portofoons, ook verzorgen en begeleiden wij verhuur en lease van portofoons. SMELT verzorgt graag het hele traject voor u: van aanvraag van de frequenties tot aan de installatie, configuratie en onderhoud en reparaties van portofoons. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek en een passende vrijblijvende offerte voor uw bedrijf. Zo ontdekt u welke portofoon het beste bij uw toepassing past!