Local Storage seems to be disabled in your browser.
For the best experience on our site, be sure to turn on Local Storage in your browser.

Portofoon

Een portofoon kopen of huren: hoe maakt u de juiste keuze? Welke type portofoon is geschikt voor uw toepassing en omgeving? Welke afstand moet de portofoon kunnen overbruggen? 'Welke portofoon frequenties zijn voor u geschikt? En kiest u dan voor een licentievrije portofoon of een professionele portofoon met zendvergunning? Al met al veel vragen die beantwoord moeten worden, voordat u de portofoon in gebruik kunt nemen. Als portofoon leverancier adviseert SMELT Europe u graag bij het hele traject; van advies tot test op locatie en van aankoop tot implementatie en ingebruikname. Neem contact met ons om de mogelijkheden te bespreken. Wij horen graag van u!

Professionele portofoon

Een professionele portofoon is verkrijgbaar in drie verschillende communicatietechnieken: analoog, digitaal DMR of digitaal TETRA. De laatste wordt gezien als de meest betrouwbare en beveiligde communicatietechniek. Onder andere de politie, brandweer en ambulancediensten in het C2000 landelijke portofoon netwerk maken gebruik van TETRA. Ook vindt men de professionele portofoon terug als beveiligingsportofoon, BHV portofoon, EHBO portofoon of als waterdichte portofoon voor een zwembad of communicatie op het water. Een TETRA portofoon wordt hedendaags ook veel gebruikt in de industriële sector waar missiekritische communicatie een essentieel onderdeel is van de veiligheid van medewerkers. De analoge portofoon is al circa honderd jaar verkrijgbaar, de digitale opvolger werd begin 2010 geïntroduceerd. De digitale portofoon brengt vele voordelen met zich mee, zoals een groter portofoon bereik, langere accuduur en heldere audiokwaliteit. Daardoor stappen steeds meer portofoongebruikers over op deze techniek. Naast functionele voordelen is een digitale portofoon vaak uitgerust met een duo modus, waardoor de portofoon zowel analoog als digitaal inzetbaar is. Wenst u een betrouwbare Bluetooth portofoon, GPS portofoon, meer portofoon kanalen of een groter portofoon bereik? Dan komt u al snel uit bij een professionele portofoon. Zowel de analoge als de digitale portofoon werken op een eigen zendvergunning en zijn hierdoor minder gevoelig voor medegebruikers. Ook is het mogelijk een digitale portofoon nog eens extra te beveiligen middels portofoon encrypties. U hoeft zich hierdoor geen zorgen te maken over het eventueel afluisteren van uw gesprekken door derden. Meer informatie over de verschillende portofoon technieken vindt u op de pagina's: analoge portofoon, digitale portofoon of TETRA portofoon.

Semiprofessionele portofoon

Een semiprofessionele portofoon werkt op de vrijgegeven 446 megahertz frequentieband, net zoals een walkie talkie portofoon. Maar deze is door de portofoon fabrikant degelijker uitgevoerd, zodat deze portofoon ook bruikbaar is voor (sport)verenigingen of kleinzakelijke markt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld evenementen, interne communicatie of bedrijfshulpverlening (BHV) in kleinere bedrijfsgebouwen en scholen. Ook in de retail en horeca vindt u dit type portofoon terug. Menig hotel, restaurant, winkel of supermarkt maakt gebruik van een licentievrije Motorola of Kenwood portofoon in combinatie met een headset of portofoon oortje voor communicatie tussen medewerkers op de vloer. De PMR446 portofoon frequenties zijn vrij te gebruiken, zonder extra kosten voor de portofoon gebruiker. De semiprofessionele portofoons onderscheiden zich van walkie talkies, doordat de portofoon robuuster is gefabriceerd. De behuizing is van polycarbonaat, net zoals bij professionele portofoons, in plaats van plastic, zoals bij walkie talkie portofoons. Daarnaast worden semiprofessionele portofoons vaak geleverd met professionelere accessoires, zoals een snellader en een Li-ion batterij met een hogere capaciteit. Een semiprofessionele portofoon heeft, net zoals goedkope portofoons, beperkingen in functionaliteit en mogelijkheden. Wanneer het portofoon bereik voldoende is voor uw locatie, dan geniet u van een voordelige portofoon qua aanschaf en tegelijkertijd van een degelijke portofoon voor dagelijks gebruik. Meer informatie over semiprofessionele portofoons kunt u lezen op onze informatiepagina over de vergunningsvrije portofoon.

Goedkope portofoon of walkie talkie

Walkie talkies (ook wel vergunningsvrije portofoon genoemd) zijn een perfect middel als men goedkoop wil communiceren over een relatief korte afstand. Een walkie talkie portofoon maakt namelijk gebruik van een gereserveerd stukje frequentieband (446 Mhz), waarop u binnen diverse Europese landen licentievrij legaal kunt communiceren. Dit betekent dat een walkie talkie portofoon set direct te gebruiken is zonder verdere portofoon programmering of regels, zoals het aanvragen van een vergunning of licentie. Walkie talkie portofoons worden vaak al gebruiksklaar als portofoon set aangeboden (portofoon set van 2, 4 of 6 stuks) en zijn direct vanuit de doos te gebruiken. Vaak werken de walkietalkies op penlite batterijen of wordt een eenvoudige lader met accupack meegeleverd. Een walkie talkie portofoon is niet bedoeld voor professioneel zakelijk gebruik, maar speciaal gericht op gebruik voor consumenten. De functionaliteiten van een walkie talkie portofoon zijn vergeleken met een professionele vergunningsplichtige portofoon beperkt in functionaliteiten en bereik. Het bereik van een licentievrije walkie talkie is beperkt op maximaal 500Mw. Diverse fabrikanten geven een kilometers ver bereik aan, gebaseerd op testen in open gebieden. In bebouwde en beboste omgevingen zal dit bereik aanmerkelijk minder zijn. In vergelijking met een (semi)professionele portofoon wordt een walkie talkie daarom vaak gezien als een goedkope portofoon voor privégebruik (wintersport, airsoft, motor). Bij SMELT vindt u enkel bekende betrouwbare portofoon merken, waarvan u zeker kunt zijn kwaliteit in huis te hebben gehaald. U vindt daarom in ons assortiment geen merken zoals BaoFeng, Alecto, Alan, Midland of Kirisun of andere goedkope portofoon merken, omdat door onze technici de werking niet betrouwbaar genoeg is bevonden voor alledaags gebruik binnen bedrijven.

Portofoon advies

SMELT voert als portofoon leverancier een grote variatie aan merken. Daarbij garanderen wij u een onafhankelijk professioneel portofoon advies. SMELT Europe heeft ruime ervaring als portofoon specialist en wij delen onze expertise graag met u. Neem gerust eens contact met ons op, vraag een adviesgesprek aan of ontvang een vrijblijvende offerte afgestemd op uw wensen en eisen.