Portofoon

Een portofoon kopen of huren? Maar hoe maakt u de juiste keuze? Welke type portofoon is geschikt voor uw toepassing en omgeving? En welke afstand moet de portofoon kunnen overbruggen? Welke portofoon frequenties? Daarnaast heeft u de keuze uit licentievrije portofoon of een professionele portofoon met een zendvergunning. Al met al veel vragen die beantwoord moeten worden voordat u de portofoon in gebruik kunt nemen. Als portofoon leverancier adviseert SMELT Europe u graag bij het hele traject van advies tot test op locatie en van aankoop tot implementatie en ingebruikname. Neem contact met ons om de mogelijkheden te bespreken. Wij horen graag van u!

Professionele portofoon

Een professionele portofoon is verkrijgbaar in 3 verschillende communicatie technieken, deze zijn analoog en de 2 digitale varianten DMR en TETRA. De laatste wordt gezien als de meest betrouwbare en beveiligde communicatietechniek en wordt daarom gebruikt door onder andere de politie, brandweer en ambulancediensten in het C2000 landelijke portofoon netwerk. Ook vindt men de professionele portofoon terug als beveiligingsportofoon, BHV portofoon, EHBO portofoon of als waterdichte portofoon voor een zwembad of communicatie op het water. Een TETRA portofoon wordt hedendaags ook veel gebruikt in de industriële sector waar missiekritische communicatie een essentieel onderdeel is van de veiligheid van medewerkers. De analoge portofoon is al circa 100 jaar verkrijgbaar en begin 2010 is de opvolger van deze techniek “de digitale portofoon” geïntroduceerd. Sinds de introductie van de digitale portofoon techniek welke voordelen met zich mee brengt als groter portofoon bereik, langere accuduur en een heldere audiokwaliteit zie je dat portofoongebruikers meer en meer overstappen op deze techniek. Naast functionele voordelen is een digitale portofoon vaak uitgerust met een duo modus waardoor de portofoon zowel analoog als digitaal inzetbaar is. U zult sneller bij professioneel uitkomen wanneer u zoekt naar een betrouwbare bluetooth portofoon, GPS portofoon of wanneer u meer portofoon kanalen of een groter portofoon bereik wenst. Zowel de analoge als de digitale portofoon werken op een eigen zendvergunning en zijn hierdoor minder gevoelig voor medegebruikers. Ook is het mogelijk een digitale portofoon optioneel nog eens extra te beveiligen middels portofoon encrypties zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over dat u gesprekken door derden worden afgeluisterd. Meer informatie over de verschillende portofoon technieken vindt u op de betreffende pagina's: analoge portofoon, digitale portofoon of TETRA portofoon.

Semi-professionele portofoon

Een semi professionele portofoon werkt net zoals een walkie talkie portofoon op de vrijgegeven 446 megahertz frequentieband, maar is door de portofoon fabrikant degelijker uitgevoerd zodat deze portofoon ook door (sport)verenigingen of kleinzakelijke markt gebruikt kan worden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld evenementen, interne communicatie of bedrijfshulpverlening (BHV) in kleinere bedrijfsgebouwen en scholen. Ook in de retail en horeca vindt u dit type portofoon terug; Menig hotel, restaurant, winkel of supermarkt maakt gebruik van een licentievrije Motorola of Kenwood portofoon in combinatie met een headset of portofoon oortje voor communicatie tussen medewerkers op de winkelvloer. De PMR446 portofoon frequenties zijn vrij te gebruiken en omvat voor de portofoon gebruiker geen extra kosten zoals een zendmachtiging of abonnement. Een semi professionele portofoon heeft net zoals de goedkope portofoons, beperkingen in functionaliteit en mogelijkheden maar onderscheiden zich van walkie talkies doordat de portofoon robuuster is gefabriceerd en vaak geleverd wordt met professionelere accessoires zoals een degelijke snellader en een LiIon batterij met een hogere capaciteit. De behuizing van deze portofoon is niet zoals een walkie talkie portofoon gemaakt van plastic maar van polycarbonaat waar ook de professionele portofoon van gemaakt wordt. Wanneer het portofoon bereik voldoende is voor uw locatie, dan geniet u van een voordelige portofoon qua aanschaf maar toch een degelijke portofoon voor dagelijks gebruik. Voor meer informatie over semi-professionele portofoons kunt u verder lezen op onze informatiepagina over de vergunningsvrije portofoon.

Goedkope portofoon of walkie talkie

Walkie talkies (ook wel vergunningsvrije portofoon genoemd) zijn een perfect middel als men goedkoop wil communiceren over een relatief korte afstand. Een walkie talkie portofoon maakt namelijk gebruik van een gereserveerd stukje frequentieband (446 Mhz) welke door Europese overheden vrij is gegeven om licentievrij legaal te communiceren. Dit betekend dat een walkie talkie portofoon set direct te gebruiken is zonder verdere portofoon programmering of regels zoals het aanvragen van een vergunning of licentie. Walkie talkie portofoons worden vaak al gebruiksklaar als portofoon set aangeboden (portofoon set van 2, 4 of 6 stuks) en zijn direct vanuit de doos te gebruiken. Vaak werken de walkietalkies op penlite batterijen of wordt een eenvoudige lader met accupack meegeleverd. Een walkie talkie portofoon is niet bedoeld voor professioneel zakelijk gebruik maar speciaal gericht op gebruik voor consumenten. De functionaliteiten van een walkie talkie portofoon zijn vergeleken met een professionele vergunningsplichtige portofoon vaak beperkt in functionaliteiten en bereik. Het bereik van een licentievrije walkie talkie is beperkt op maximaal 500Mw. Hoewel diverse fabrikanten aangeven dat het bereik kilometers ver is, zijn deze gegevens gebaseerd op testen in open gebieden en zal dit in bebouwde en beboste omgevingen aanmerkelijk minder zijn. Een walkie talkie wordt daarom ook vaak in vergelijking met een (semi)professionele portofoon gezien als een goedkope portofoon voor privé gebruik (wintersport, airsoft, motor). Bij SMELT vindt u enkel bekende betrouwbare portofoon merken waarvan u zeker kunt zijn kwaliteit in huis te hebben gehaald. U vindt daarom in ons assortiment geen merken zoals BaoFeng, Alecto, Alan, Midland of Kirisun of andere goedkope portofoon merken waarvan de werking volgens onze technici niet betrouwbaar genoeg is bevonden voor alledaags gebruik binnen bedrijven.

Portofoon advies

Ondanks dat SMELT als portofoon leverancier een groot variatie aan merken voert garanderen wij u een onafhankelijk professioneel portofoon advies. SMELT Europe heeft ruime ervaring als portofoon specialist en delen onze expertise graag met u. Neemt u gerust eens contact met ons op, vraag een adviesgesprek aan of ontvang een vrijblijvende offerte afgestemd op uw wensen en eisen.